המדריך למשקיע המתחיל בסטארט-אפים ובמיזמים ישראליים

ExitValley

ישראל היא ה- Start-Up Nation. במהלך העשור האחרון נמכרו יותר מ- 1,000 חברות סטארט-אפ ישראליות בעסקאות שהניבו למעלה מ- 75 מיליארד דולר. עד לא מזמן, הגישה להשקעות המשתלמות ביותר הייתה פתוחה רק בפני קבוצת משקיעים סגורה ומצומצמת. היווצרותה של הכלכלה השיתופית החדשה, ההתפתחות הטכנולוגית ושינויי חקיקה הביאו למהפכה בעולם ההשקעות, וכיום כל אחד יכול להשקיע בחברות טכנולוגיה חדשניות, מיזמים ישראליים פורצי דרך, נדל"ן ואפילו בעסקים קטנים. כל זאת במטרה לגוון את תיק ההשקעות ולהיות חלק מהצלחת ה- Start-Up Nation.

 

משקיעים ביחד – מגמה עולמית

החל משנת 2013 פועלות ברחבי העולם פלטפורמות השקעה אינטרנטיות, אשר מאפשרות לציבור להשקיע בסטארט-אפים ובמגוון מיזמים מתחומים שונים. נכון להיום, ההשקעות הללו הפכו להיות דבר שבשגרה, כאשר במהלך השנה האחרונה הושקעו בדרך זו כ-4.6 מיליארד $ ע"י למעלה ממיליון משקיעים פרטיים מרחבי העולם. בין סיפורי ההצלחה של הפלטפורמות ניתן למנות את חברת Revolut הבריטית, אשר גייסה באמצעות פלטפורמת Crowdcube כמיליון פאונד, והגיעה תוך מספר שנים בודדות לשווי פנטסטי של יותר ממיליארד דולר, אשר הניב למשקיעים תשואה מדהימה של 1,900% (פי 19 על השקעתם). סיפורי הצלחה מסוג זה יש כמובן גם אצלנו, בהם חברת HeraMed הישראלית, שגייסה 560,000$ בפלטפורמת ExitValley הונפקה בתוך פחות משנה בבורסת ה- ASX האוסטרלית.
 
 
 
סיפורי הצלחה אלו נפוצים יותר ויותר, ופלטפורמות ההשקעות האינטרנטיות הופכות לאלטרנטיבת הגיוס המועדפת על החברות בשלבי ההשקעה המוקדמים. עם זאת, יש לזכור שהשקעות הון סיכון הן השקעות לא פשוטות המצריכות ידע וניסיון. בין אם זאת ההשקעה הראשונה שלכם או בין אם התנסיתם בהשקעות מסוג זה בעבר, להלן מספר עקרונות וכללים עליהם יש להקפיד בעת ביצוע השקעה:
 

1. פיזור השקעות יגדיל את סיכויי ההצלחה שלכם

העיקרון הראשון והחשוב ביותר הוא עיקרון הפיזור. פיזור השקעות נוגע לחשיפה לסיכון בהשקעה נתונה, ובשאיפה לצמצם חשיפה זו ככל הניתן. לדוגמה, תיק השקעות אשר בנוי כולו על מניות של חברות אמריקאיות נסחרות יושפע באופן מובהק מזעזועים בשוק ההון האמריקאי. לעומתו, תיק אשר מורכב מהשקעות במספר אפיקים כגון: מניות, אג"ח ונדל"ן, יהיה עמיד יותר בפני זעזועים בשוק ובעל שרידות גבוהה יותר מפני טלטלות בלתי צפויות.

גם בתיק ההשקעות שלכם בפלטפורמות ההשקעה האינטרנטיות רצוי לפזר סיכונים באמצעות השקעת סכומים קטנים במספר חברות מתחומים שונים, ואף בענפים שונים (דוג' טכנולוגיה, נדל"ן ועסקים קטנים). באופן זה, הצלחת השקעה אחת עשויה לפצות על חוסר הצלחה של השקעה אחרת. כך תגדילו בצורה משמעותית את הסיכוי לתשואות נאות.

 

2. בחנו מקרוב את היזמים והצוות

רעיון טוב הוא תמיד רק הצעד הראשון, ומאחורי כל מיזם מצליח עומד צוות מצוין. כאשר אתם בוחנים השקעה פוטנציאלית, עליכם לבחון לעומק את צוות החברה ובעיקר את היזמים העומדים בראשה. וודאו שצוות היזמים מחזיק במירב המיומנויות הנדרשות להצלחת הסטארט-אפ המדובר, ובהן ידע טכני, רקע עסקי, מומחיות בתחום הפעילות של הסטארט-אפ ויכולות שיווק רלוונטיות לשוק הספציפי. בחנו את הניסיון של חברי הצוות – האם כבר קצרו הצלחות בעברם; מהי רמת המחויבות שלהם; האם כשיתעוררו הקשיים הם ירימו ידיים ויעזבו, או שמא יהיו נחושים ויעשו ככל הנדרש על מנת להצליח ; והכי חשוב - האם הם יודעים מה הם עושים - האם יש להם חזון. את הסוגיות הללו מומלץ לבחון באופן ישיר מול היזם של החברה.

כיום, עומדות בפניכם מגוון אפשרויות לתקשורת ישירה עם היזם באמצעות פלטפורמות ההשקעה השונות: החל משיחה טלפונית, השתתפות בוובינר, הגעה לכנס משקיעים תקופתי (חלק מהפלטפורמות נוהגות לערוך כנסים שכאלו), ואף תיאום פגישה אישית עם היזם.
 

3. את הפידבק הטוב ביותר - תקבלו מהקהילה

אחד העקרונות המשמעותיים של פלטפורמות ההשקעה האינטרנטיות הוא עיקרון ה"להשקיע ביחד". עקרון זה מאפשר לכם לבחון השקעות פוטנציאליות ע"פ האופן בו קהילת משקיעי הפלטפורמה מגיבה להזדמנות ההשקעה, האם היא מביעה אמון בחברה המגייסת או שמא גוררת רגליים. בנוסף, ביכולתכם לראות מיהם המשקיעים שבחרו להשקיע, אילו סכומים הושקעו ומהו קצב התקדמות ההשקעה. עבורכם זהו מצב אידיאלי - אתם לא לבד. תוכלו להיכנס להשקעה באופן מבוקר, כאשר יהיו בידיכם האינדיקציות המתאימות עבורכם. לדוגמה: כאשר יש יותר מ- 25 משקיעים בקמפיין, כאשר יעד הגיוס הגיע ל 75% אחוזים, כאשר משקיע ספציפי שאתם מכירים נכנס להשקעה בחברה, או כאשר נותרו 5 ימים אחרונים לגיוס. זוהי חוכמת ההמונים במיטבה, ולכך אין תחליף.
 

4. נתחו את ההשקעה על פי פרמטרים מוגדרים מראש

על מנת לקבל את החלטת ההשקעה הטובה ביותר עבורכם, מומלץ להעביר כל השקעה דרך תהליך בחינה מדוקדק אשר יבחן את התחומים הבאים: הפוטנציאל העסקי של החברה, הטכנולוגיה שפיתחה החברה והייחודיות שלה ביחס למתחרים, פוטנציאל השוק, הסביבה העסקית בה החברה פועלת, הישגיה, התוצאות הפיננסיות שלה, התחייבויותיה ופוטנציאל ההכנסות שלה.
 

5. חפשו את חותמת האיכות

בכל השקעה, נסו לחפש את חותמות האיכות על החברה. סטארט-אפים שעברו כברת דרך והצליחו להגיע לאבני דרך משמעותיות, יזכו לרוב בחותמות איכות של גופים שונים כגון: השקעה מקרן הון סיכון או אנג'ל מוכר, מענקים שונים של הרשות לחדשנות, שיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות מובילות, דירקטוריון עשיר ומקצועי, אישורים רגולטוריים שונים ועוד. השקעה בחברה בעלת חותמת איכות, פירושה כי גוף משמעותי ורציני כבר בחן את החברה והחליט להשקיע בה משאבים, דבר אשר מגביר את הביטחון בהשקעה.

 

6. קראו והבינו את פרטי העסקה

כחלק מתהליך ניתוח ההשקעה בחברה, חובה לבחון את תנאי העסקה: יש לבחון את שווי החברה ביחס למקובל, את יעד הגיוס, את סכום הכניסה המינימלי להשקעה והאם הוא מתאים לתקציב שלכם, את סוג העסקה - האם מדובר בהשקעה או בהלוואה המירה, האם מדובר בהחזקת המניות באופן ישיר או במנגנון נאמנות, סוג המניות בגיוס והמנגנונים אשר מצויים בהסכם ההשקעה והתקנון.
 

7. חישבו על הנזילות ואסטרטגיית האקזיט

במידה ותרכשו מניות של חברה אשר נסחרת באחת הבורסות בארה"ב, תהליך מכירת המניות והמפגש עם הכסף יהיה פשוט ונגיש באופן יחסי. בהשקעה בחברה פרטית המצב שונה, זאת משום שהמניות אינן נזילות. לאחר ביצוע השקעה בחברה פרטית, עליכם לחשב את מסלול האקזיט שלכם וכיצד תוכלו להיפגש עם הכסף. לכל חברה יש את אסטרטגיית האקזיט שלה: החל מבניית חברה בעלת הכנסות משמעותיות, דרך מכירת החברה ואף הנפקה. כיום ישנו מסלול נוסף וחדש בו ניתן להיפגש עם הכסף - מכירת המניות בשוק משני. מקצתן של פלטפורמות ההשקעות פיתחו זירת מסחר למניות של חברות פרטיות, בהן ניתן להציע את המניות למכירה ולהיפגש עם הכסף לפני האקזיט המיוחל.
 

8. להשקיע נכון

כאמור, השקעות בסטארט-אפים, עסקים קטנים ומיזמי נדל"ן הן עניין לא פשוט, וכאשר באים לבחון השקעה יש לבחון קודם כל את מנגנון ההשקעה עצמו והערך המוסף של פלטפורמת ההשקעות דרכה בחרתם להשקיע. מה טיב החברות המגיעות לפלטפורמה, האם הפלטפורמה מעודדת פיזור סיכונים, כיצד נערכת הבחינה המשפטית של החברות המגייסות, האם ישנם חוזי השקעה אחידים המבטיחים את זכויות המשקיעים, האם המניות נזילות וקיים שוק משני המאפשר את מכירתן, האם היא משתפת פעולה עם גופי השקעות מובילים, האם היא עובדת לצד הרשות לחדשנות ומעודדת השקעות מועדפות במסגרת חוק האנג'לים, האם היא מאפשרת להתייעץ עם משקיעים אחרים, ליצור קשר ישיר עם היזמים, ועוד.

 

*כל הכתוב במאמר זה מהווה דעתו של הכותב בלבד ואינו מהווה ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ משפטי וכן אינו מהווה ייעוץ השקעות.

 

 

סבבי הגיוס באמצעות פלטפורמת אקזיטוואלי מתבצעים בהתאם למודל של פטור מחובת פרסום תשקיף לפי סעיפים 15א(א)(1) ו-15א(א)(7) לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968. במודל זה, בכל סבב השקעה חשיפת מידע מפורט על ההשקעה ועל החברה מוגבל ללא יותר מ- 35 משקיעים שאינם משקיעים כשירים וסבב ההשקעה איננו במתכונת של רכז הצעה כהגדרתם בחוק ניירות ערך.
עקבו אחרינו