כיום, כ-10% מאוכלוסיית הילדים והנוער בעולם מאובחנת עם הפרעת קשב וריכוז, אך אוכלוסיה גדולה זו נאלצת להסתמך על טיפול תרופתי שיעילותו נמדדת באופן סובייקטיבי ובניסוי וטעיה, בהסתמך על שאלונים. במקרים רבים השיטה המיושנת מובילה לתהליך קליני שגוי הכולל גם טיפול תרופתי שאינו מועיל למטופל, ובנוסף, מניב עלויות טיפול גבוהות במיוחד. עבור ילדים ומטפלים כאחד, הטכנולוגיה של אילוריה מהווה פריצת הדרך האמיתית הראשונה בתחום, ומספקת לראשונה ניתוח רציף ואובייקטיבי של תהליכי הטיפול התרופתי, על ידי ניתוח מתמטי של שינויים במדדים פיזיולוגים, הנמדדים באמצעות כל מוצר לביש או שעון חכם.
אילוריה פונה בשלב ראשון לענף הטיפול בילדים ובני נוער בשווקים המפותחים, המוערך במיליארדי דולרים בשנה, עם כ-128 מיליון מאובחנים בגילאי 5-19, מתוך סך של 257 מיליון (!) מאובחני הפרעות קשב וריכוז בעולם כולו. בארה"ב לבדה עלות הטיפול בתחום זה מגיעה לעשרות אלפי דולרים בשנה לכל מטופל ומטופל, סכום אדיר מצטבר שכאמור כיום, מתבזבז לחלוטין ברוב המקרים על טיפול שגוי ולא יעיל - הן מבחינת בזבוז משאבי הזמן של הגורמים הרפואיים והן בשל עלויות ללא כיסוי ביטוחי, שגם מקשות על משפחות המטופלים וגם אינן מסייעות בפועל לילדים.
המערכת שפיתחה החברה נבדקה כבר בניסוי קליני מוצלח עם קופת חולים כללית. בשוק האמריקאי לחברה שיתוף פעולה קליני ועסקי עם בית החולים לילדים בסינסינטי, אחד מ-3 המובילים בארה"ב והמוביל בתחום הפרעות הקשב. החברה החלה בשת"פים נוספים עם מרכזים רפואיים אירופיים נחשבים ובהם IRCCS MEDEA Associazione La Nostra Famiglia (איטליה), Central Institute of Mental Health (גרמניה) ו-University Medical Center Groningen (הולנד).
מרכזים רפואיים נוספים איתם החברה נמצאת בקשר כבר כיום כוללים בין היתר את Mount Sinai שבניו-יורק, Hasbro Children's Hospital שברוד איילנד, Children's Health מדאלאס ועוד מספר רב של ספקי שירות מוסדיים ופרטיים. בנוסף נבחרה החברה לתוכנית Meet the Pharma של חברה Takeda, אחת מחברות התרופות הגדולות בעולם, לשיתוף פעולה אסטרטגי עתידי בין החברות.
פיתוחי החברה הטכנולוגיים בתחום הפרעות הקשב והריכוז הינם קניין רוחני אטרקטיבי, רשום ומוגן (PCT/IB2020/050088 - 2773ILU-PCT) ואילוריה אף הגישה בקשת פטנט שמטרתה להגן על יישום הטכנולוגיה גם בתחומי הדיכאון וחרדה (Provisional Patent Number 63164673). במקביל החלה החברה בתהליך pre-submission מול ה-FDA, בהתבסס על הניסויים הקליניים עם קופת חולים כללית ועם בית החולים לילדים בסינסינטי, במסלול האישור המהיר של "כלי תומך החלטה".
אילוריה החלה בתהליך גיוס הון למימון פיתוח ומסחור המוצר, עבור הגופים המוסדיים (ספקי השירותים הקליניים וחברות הביטוח) וכן מול משתמשי הקצה (כחלק מקונסורציום לבניית פלטפורמת ADHDmyway, בהובלת Amazon Web Services). מימון ההליכים הקליניים בוצע בסיוע רשות החדשנות, והחברה גם השלימה גיוס pre-seed מ-Health Wildcatters (אחת משלושת תוכניות ההאצה המובילות בארה"ב בתחום ה-Healthcare). מסגרת סבב הגיוס הנוכחי כוללת כבר השקעות נוספות ממספר אנג'לים מתחום ה-Healthcare בארה"ב.
הבעיה
בעבר הלא כל כך רחוק, ילדים ובני נוער שסבלו מהפרעות קשב וריכוז, סבלו גם מהסטיגמה הנלווית לפיה יש להם "קוצים בישבן" - כלומר, שפשוט אינם תלמידים טובים או במקרים מסוימים שהם אף "ילדים בעייתיים", אך כיום ברור למערכות הבריאות והחינוך כאחת, שהפרעת קשב וריכוז (ADD ו-ADHD) היא הפרעה נוירו-התפתחותית אמיתית וכרונית, הנובעת ממחסור בדופמין (מוליך נוירו-עצבי).
הפרעות הקשב הללו קשורות בטווח המיידי לדפוסי חוסר קשב, היפראקטיביות ואימפולסיביות, ובמידה ואינן מטופלות כראוי, במיוחד בשנים הראשונות להופעת ההפרעה, עשויות לכלול השפעות שליליות ארוכות טווח - דיכאון והפרעות פסיכיאטריות אחרות, אי השלמת לימודים אקדמיים, שיעורי פשיעה מוגברים, שיעורים מוגברים של תמותה לא טבעית ועוד. במילים אחרות, אותו סימון לא הוגן על ידי המערכות שאמורות לסייע לילד, הופך למרבה הצער פעמים רבות ל"נבואה המגשימה את עצמה".
בעולם כיום מאובחנים כ-128 מיליון בני אדם בגילאי 5 עד 19 עם הפרעת קשב, ואוכלוסייה זו מהווה כמעט חצי מסך המאובחנים הכולל, המונה כ-279 מיליון בני אדם.
במקביל לטיפול ההתנהגותי, במרבית מהמקרים הפרעת קשב וריכוז דורשת טיפול תרופתי קבוע, וזאת על מנת לאזן את רמת הדופמין. הטיפולים התרופתיים כוללים מגוון רחב ביותר של תרופות עם מנגנוני שחרור ומינונים שונים. הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה מורכבת מאוד לניתוח מהסיבות הבאות:
תהליכי הניטור הנוכחיים כוללים מילוי ידני של שאלונים. תהליכים אלו הינם ידניים וסובייקטיביים לחלוטין היות והרופאים מסתמכים על קלט של מורים והורים, שאינם בהכרח מחזיקים בכישורים הרלוונטיים להערכת יעילות הטיפול.
למעשה, תהליך הניטור כולו מבוצע עד היום בשיטה של ניסוי וטעיה, המובילה לא רק לטיפול קליני שאינו מיטבי, אלא גם לעלויות עצומות הממומנות על ידי ספקי השירות הקליני, חברות הביטוח וקופות החולים. עלויות טיפול שנתיות לילד עם הפרעת קשב וריכוז בארה"ב עומדות על עשרות אלפי דולר בשנה, והעלויות השנתיות באירופה מגיעות לסכומים דומים. בנוסף, העלויות עבור הורים, אשר אינן מכוסות ביטוחית, מוערכות ביותר מאלף דולר לכל מטופל, בעלות שנתית ממוצעת.
הפתרון
הפתרון הטכנולוגי פורץ הדרך שמציעה מערכת אילוריה מספק ניתוח רציף ואובייקטיבי של תהליכי הטיפול התרופתי, וזאת על ידי ניתוח מתמטי של שינויים במדדים פיזיולוגים, הנמדדים באמצעות כל מוצר IoT לביש או שעון חכם שבבעלות המשתמשים.
באמצעות ניתוח אלגוריתמים ייחודיים מבוססי machine learning, המערכת מנתחת את יעילות תהליכי הטיפול התרופתי לאורך היום (משך ההשפעה והשינוי בעוצמתה) ובנוסף מספקת מגמות ארוכות טווח, כאשר בכל השלבים הניטור הינו פאסיבי לחלוטין, ללא מעורבות של המטופל.
מטרת פלטפורמת התוכנה של אילוריה הינה שיפור איכות הטיפול והורדת עלויות הטיפול השוטפות, על ידי מתן מעקב אובייקטיבי ומתמשך, תוך עמידה בתקן הקליני הגלובלי, המדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות, מהדורה (5 DSM-5).
איך זה עובד?
התוכנה של אילוריה מנתחת מתמטית שינויים יומיים במדדים פיזיולוגיים, שהקשר בינם לבין הפרעת קשב וריכוז כבר הוכח מבחינה מדעית ורפואית, המשתנים במהלך תהליכי הטיפול התרופתי (כגון תנועתיות, תנועתיות זוויתית, דופק, שונות הדופק ועוד). מדידת הנתונים הפיזיולוגיים מבוצעת באופן שוטף על ידי שימוש בכל מוצר לביש חכם (כגון Fitbit, Apple Watch).
השינויים בנתונים הפיזיולוגיים מנותחים מתמטית על ידי מנוע ה-machine learning, המספק ניתוח שוטף של יעילות הטיפול התקופתי לאורך היום וניתוח מגמות ארוכות יותר ביעילות הטיפול. הדוחות השונים מסופקים לבעלי העניין הרלוונטיים (קלינאים, חולים והורים) למתן ניתוח אובייקטיבי, ע"י מדידה פאסיבית של המטופלים.
מערכת ה-machine learning, המהווה את חלקה המרכזי של המערכת, נבדקה בשני ניסויים קליניים ראשוניים. הניסוי הקליני הראשון הושלם בהצלחה עם קופת חולים כללית, והניסוי השני, בו הושלם שלב המדידות הראשון, נעשה בשיתוף בית החולים לילדים בסינסינטי, אחד מ-3 בתי החולים לילדים המובילים בארה"ב, והגוף המוביל בארה"ב במחקר ובטיפול בהפרעות קשב וריכוז.
מעבר לכך, וכחלק מאסטרטגיית המוצר, החברה פועלת לשדרג את הפתרון כך שיטפל בהפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים. במסגרת זו נבחרה החברה מתוך רשימת חברות ארוכה לשיתוף פעולה עם חברת התרופות Takeda במסגרת תוכנית Meet the Pharma Startups של ארגון ה-EIT Health (לפרטים נוספים לחצו כאן).
בנוסף, כחלק מאסטרטגיית המוצר לשנים הבאות לטיפול בהפרעות התנהגותיות אחרות כגון חרדה (Anxiety) ודיכאון, הגישה לאחרונה החברה בקשת פטנט העוסקת בניהול ובקרה של טיפולים תרופתיים בתחומים אלו.
טכנולוגיה וקניין רוחני
הטכנולוגיה אותה מפתחת החברה לתחום הפרעת קשב וריכוז הינה היחידה מסוגה בעולם, המספקת מעקב מתמשך ואובייקטיבי, ללא התערבות חיצונית, תוך שימוש בתשתיות טכנולוגיות קיימות המודדות מדדים פיזיולוגיים (כגון שעונים חכמים).
בניסוי שסיימה החברה עם קופ"ח כללית פיתחה החברה את גרסת המוצר הראשונה המאפשרת לזהות מצבים של טיפול או חוסר טיפול, בהתאם לאבחון הקליני של הגורמים הרפואיים. במסגרת זו עברה קבוצת מטופלים שלושה תהליכי אבחון קליניים שונים (וזאת על מנת למנוע "אימון" של המערכת על מקרי אבחון שגוי), עם וללא טיפול תרופתי. במקביל לתהליכי האבחון, פותחו השכבות השונות של המודלים המתמטיים על מנת לזהות אוטומטית את יעילות הטיפול התרופתי, וזאת אך ורק על ידי מדידת פיזיולוגיה באמצעות שעון חכם. תוצאות הניסוי הקליני עם קופת חולים כללית הוצגו בכנס השנתי של רפואת התפתחות הילד (לפרטים נוספים אודות הפרסום לחצו כאן).
במדידות ההמשך המתוכננות בארה"ב ואירופה יבוצעו מדידות ארוכות יותר עבור אישורי FDA ו-CE, והחברה החלה בתהליך של pre-submission למול ה-FDA במטרה להבטיח קבלת אישור רגולטורי מהיר ככלי תומך החלטה.
בינואר 2019 הגישה החברה בקשת PCT (הגנה גלובלית) להגנת הקניין הרוחני ביחס לפתרון בתחום הפרעת קשב וריכוז. הבקשה נמצאת כעת בשלב ה-National Phase (לפרטים נוספים לחצו כאן).
בנוסף, במרץ 2021 הגישה החברה בקשת Provisional Patent להגנה על הקניין הרוחני בתחומי החרדה (Anxiety) והדיכאון (Depression), המאופיינים אף הם בתהליך ניסוי וטעיה בניטור היעילות של הטיפול התרופתי Application Number 63164673 - DIAGNOSIS AND MONITORING MEDICAL) EFFECTIVNESS FOR ANXIETY AND DEPRESSION DISORDERS).
שיתופי פעולה בינלאומיים
ספקי שירות רפואי מוסדיים
מלבד הפעילות עם קופת חולים כללית, לחברה שיתוף פעולה עם בית החולים לילדים בסינסינטי, הנחשב למוביל ולגדול ביותר בארה"ב בתחום הפרעות הקשב. שיתוף הפעולה כולל תוכנית רב שנתית לפיתוח ומסחור המוצר, תוך התממשקות למערכת הליבה המשמשת את הארגון לניהול תהליכי הטיפול בתחום הפרעות הקשב והריכוז Cincinnati Children's Hospital mehealth for ADHD (www.mehealth.com).
בנוסף, הקימה החברה קונסורציום לשיתוף פעולה קליני ומסחרי עם שלושה מרכזיים רפואיים מובילים באירופה: IRCCS Eugenio Medea - Associazione La Nostra Famiglia (איטליה), Central Institute of Mental Health (גרמניה) ו- University Medical Center Groningen (הולנד).
פלטפורמות טכנולוגיות להורים עם ילדים עם הפרעת קשב וריכוז
אילוריה שותפה בקונסורציום המובל ע"י Amazon Web Services. קונסורציום זה הוקם על מנת לפתח מערכת הוליסטית לניהול מלא של התהליכים איתם מתמודדים הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז בשם ADHDMyWay, במסגרת זו תפקידה של אילוריה הינו הוספת הרכיב המדעי/קליני למערכת.
בנוסף, לחברה שיתוף פעולה עם חברת Tiimo (www.tiimoapp.com). החברה, הממוקמת בקופנהגן, מפתחת טכנולוגיות לניהול יומיומי של הפרעות קשב וריכוז. המוצר של חברת Tiimo משרת כיום מעל ל-12,000 משתמשי קצה.
חברות פארמה
החברה נבחרה לתוכנית Meet the Pharma מטעם ארגון ה-EIT Health, לשיתוף פעולה עתידי עם חברת התרופות הבינלאומית Takeda. במסגרת שיתוף הפעולה תרחיב החברה את הטכנולוגיה כך שתותאם עבור מטופלי הפרעות קשב בגילאים בוגרים.
|
חגי הינו שותף מייסד והמנכ"ל של אילוריה מיום הקמתה. לחגי מעל ל- 25 שנות ניסיון עסקי כסמנכ"ל בחברות טכנולוגיות בעולם ה-B2B, בתחומי ה-Fintech, תקשורת ו-Homeland Security. חגי מילא מגוון רחב של תפקידי ניהול כגון סמנכ"ל כספים, מנהל פיתוח עסקי וניהול מוצר. בתחילת דרכו המקצועית, חגי צבר ניסיון רב כאנליסט עסקי, תוך התמחות בהבראת חברות. לחגי הכרות מעמיקה ורבת שנים של תחום הפרעת הקשב והריכוז כאב ל-4 ילדים, כאשר 3 מתוכם מאובחני קשב וריכוז. חגי הוא בעל תואר ראשון בכלכלה וניהול ותואר שני במימון וחשבונאות, שניהם מאוניברסיטת תל אביב.
|
|
עדו הינו מומחה Data Science בעל ניסיון רב שנים בפיתוח מערכות מבוססות Machine Learning בתחומי הפיננסים, בריאות וסייבר. עדו ייסד את חברת Modelity Technologies ושימש כמנכ"ל שלה במשך שנים רבות, בנוסף למספר תפקידים טכנולוגיים וניהוליים בכירים אחרים בארץ ובחו"ל ובכלל זה כסמנכ"ל האסטרטגיה של קבוצת מנורה מבטחים פנסיה וגמל. עדו הינו בעל תואר ראשון במתמטיקה ומדעי המחשב ותואר שני במימון, שניהם מאוניברסיטת תל אביב.
|
|
רן הנו בעל ניסיון רב בליווי, הבשלה והובלה של חברות טכנולוגיות בשלב מוקדם בעיקר בתחום המכשור הרפואי ומדעי חיים. טרם הצטרפותו לאילוריה רן שימש במשך שנים רבות כמנהל השקעות בחברת השקעות בעולם ההון סיכון, במהלך תקופה זו רן ליווה חברות כמו Lithotech Medical כיום בבעלות (Nordson Medical) MediGuide Ltd (כיום בבעלות של Abbott) ו-Modelity Technologies. לרן יש תואר ראשון במשפטים (LL .B) מהמרכז הבינתחומי בהרצליה.
|
|
ברכת הינה שותפה מייסדת של חברת חושן ניהול פרויקטים, אחת מהחברות המובילות בארץ בתחומי ההתחדשות עירונית, תכנון ערים, תשתיות ומבנים.
ברכת, המכהנת כדירקטורית באילוריה, הקימה את אילוריה יחד עם בן זוגה, חגי לוי, וזאת על בסיס הכרות מעמיקה רבת שנים של תחום הפרעת הקשב והריכוז כאם ל-4 ילדים, כאשר 3 מתוכם מאובחני קשב וריכוז.
לברכת תואר ראשון BLA מהטכניון ו-MBA מאוניברסיטת תל אביב.
|
|
פרופסור לירן כרמל הנו מתמטיקאי ומדען בעל שם עולמי בתחום הביולוגיה החישובית. לירן הינו מנהל המחלקה לחקר הגנום באוניברסיטה העברית והשלים את הפוסט דוקטורט בארה"ב ב-National Health Institute תוך התמחות בתחומי molecular evolution , גנטיקה ו-RNA biology. בנוסף לתחום האקדמי, ללירן ניסיון רב שנים בפיתוח טכנולוגיות בתעשיות שונות. לירן מלווה את אילוריה באופן שוטף עוד טרם הקמתה הפורמלית ומסייע בגיבוש ובדיקת הקונספט המדעי והמתמטי שבבסיס הטכנולוגיה. ללירן תואר ראשון בפיזיקה מאוניברסיטת תל-אביב, תואר שני בפיסיקה מהטכניון, דוקטורט במתמטיקה ומדעי המחשב ממכון ויצמן למדע ופוסט דוקטורט מה-National Health Institution בארה"ב.
|
|
פרופסור איתי ברגר הינו מומחה ברפואת ילדים, בנוירולוגיית ילדים ובהתפתחות הילד והינו אחד המומחים המובילים בארץ בתחום הקשב והריכוז. כיום איתי מנהל את השירות לנוירולוגיה של הילד במערך הילדים בביה"ח אסותא אשדוד. איתי למד רפואה באוניברסיטת בן גוריון, התמחה ברפואת ילדים בשערי צדק, התמחה בנוירולוגיה של הילד ב-Children‘s National Medical Center בוושינגטון די. סי. ובביה"ח "שערי צדק" וניהל את היחידה לנוירולוגיה של הילד בביה"ח "הדסה" הר הצופים.
|
|
ד"ר וונקאט ראדי הינו מומחה ברפואת ילדים ובהתפתחות הילד עם כ- 30 שנות ניסיון במערכת הבריאות הציבורית הבריטית (National Health Service - NHS) בטיפול בתחום הקשב והריכוז, אוטיזם ומוגבלויות אחרות. כיום וונקאט משמש ראש תחום בכיר בהתפתחות הילד במרכז הרפואי בקיימברידג‘ (Cambridgeshire & Peterborough NHS) ומשמש כראש תחום קליני ו-Artificial Intelligence בחברת Future Perfect העוסקת בתשתיות דיגיטליות לעולם הרפואה. בעבר, בין היתר, שימש וונקאט כמוביל קליני במכון החדשנות של ה-NHS.
|