הביקוש לדגים ברחבי העולם גדל בקצב מהיר מאי פעם, בעוד אוכלוסיות הדגים באוקיינוסים שלנו הולכות ומדלדלות. התוצאה היא צמיחה אדירה של שוק החקלאות הימית (Aquaculture) שהוערך ב-2019 במאות מיליארדי דולרים ומספק כיום כמחצית מדגי המאכל בעולם. גדילה מואצת זו מעצימה את האתגר המרכזי של התעשיה – כיצד לענות על הביקוש הגובר לדגים ללא הגדלת משאבים כגון שטח, מזון, מים ואנרגיה. הטכנולוגיה החלוצית של AquiNovo שהומצאה באוניברסיטה העברית ומפותחת על ידי החברה, עונה לאתגר זה על ידי הגדלה משמעותית של יבול הדגים בחוות המגדלות דגי מאכל, ללא שינוי בתשתיות ותוך הקטנת כמות המזון הנדרשת. עם השלמת הפיתוח תאפשר טכנולוגיית החברה גידול משמעותי ברווח של החקלאים, הודות להגדלת יבול הדגים תוך הפחתת עלויות המזון שהן מרכיב העלויות העיקרי. המוצר הראשון, הנמצא בשלבי פיתוח מתקדמים, מיועד לדגי אמנון, דג המאכל השני הנצרך ביותר בעולם שרובו הגדול מגודל בחוות דגים.
החקלאות הימית תלויה במזון לדגים המותאם לדרישות התזונתיות היחודיות של זני הדגים השונים. מזון זה מהווה כ- 40% עד 70% מעלויות התפעול של החווה וכן מטביעת הרגל הפחמנית שלה, המושפעת בעיקר ממקור החלבונים במזון (מוצרי לואי של תעשיית הדיג ושדות סויה שמחליפות יערות), דליפה אפשרית של חנקן לאגמים ונהרות ופליטת גזי חממה בעת ייצור המזון. הטכנולוגיה של AquiNovo תאפשר הפחתה משמעותית בטביעת הרגל הפחמנית של חוות הדגים על ידי שיפור גדילת הדגים ויעילות ניצולת המזון (נמדד על ידי FCR, יחס המרת הזנה: כמות הק"ג של המזון הנדרש להפקת ק"ג דג) המובילים להקטנת היחס בין כמות המזון שהתעשיה תצטרך לכמות הדגים שהיא תוכל לייצר . בנוסף, הגדלת כמות הדגים הגדלים בחוות תעזור להוריד את את הלחץ הגדול על משאבי הים ובעלי החיים הימיים ההולכים ונעלמים. בעולם בו כבר ניכרות היטב ההשפעות ההרסניות של שינויי האקלים על חייהם של מיליארדי בני אדם יש לטכנולוגיה של AquiNovo את היכולת לתרום להשגת היעדים לפיתוח בר קיימא שהציב האו"ם, ובהם, בין היתר, הפחתת הלחץ על אוכלוסיות הדגים בים, הגברת הביטחון התזונתי, והפחתת הרעב והעוני בעולם.
טכנולוגית החברה הוכחה בהצלחה בדגי אמנון, במחקרים בהיקף בינוני (מאות דגים לניסוי) ובהיקפים גדולים (אלפי דגים לניסוי), שנערכו בשנים האחרונות בישראל ובאסיה, כחלק מתוכנית הפיתוח של המוצר הראשון של החברה. ניסויים אלה הוכיחו את יכולת הטכנולוגיה בהעלאת המשקל הסופי של הדגים ויעילות ניצולת המזון (נמדד על ידי FCR, יחס המרת הזנה: כמות הק"ג של המזון הנדרש להפקת ק"ג דג) תוך שמירה על בריאות הדגים וללא הצטברות של תוסף המזון בדגים ובמים. יתירה מזאת, ניסויים אלו הוכיחו שיפור בהתפלגות הגודל של אוכלוסית הדגים כך שמספר הדגים הגדולים עלה בעוד מספר הדגים הקטנים ירד. פיזור זה יאפשר למגדלים ביצוע מספר סבבים של קציר כך שיוכלו למכור מיידית את כל הדגים שכבר הגיעו למשקל שיווק וכך לחסוך בתשומות ולהקטין סיכונים. תוצאות ראשוניות הראו גם שניתן להפיק מהדגים נתחי "פילה" (fillet rate) גדולים יותר.
AquiNovo פועלת בשיתוף פעולה עם ארצ'ר דניאלס מידלנד (Archer Daniels Midland NYSE: ADM), השחקנית הגדולה ביותר בעולם בתחום העיבוד ואספקת המזון לחקלאות. השותפות מתמקדת במוצר הראשון של AquiNovo המיועד לדגי אמנון, הדג השני בהיקפו הנצרך על ידי בני אדם, וכוללת הסכמי השקעה ופיתוח. החברה נמצאת בשיחות מקדימות עם שותפים פוטנציאליים נוספים למוצרים המיועדים למינים אחרים ובהם סלמון, קרפיון ושרימפס. התקדמות ממשית לקראת שיתופי פעולה לפיתוח מוצרים עתידיים לזנים אלה צפויה לאחר השלמת איסוף נתוני מחקר מספקים לכל זן.
ב-2019 זכתה AquiNovo להכרה והמלצה מטעם משרד החקלאות ופיתוח הכפר בישראל, במקום הראשון בקטגוריית החקלאות הימית. החברה קיבלה מימון מטעם רשות החדשנות הישראלית בשנים 2015-17 ו-2019, והייתה פיינליסטית בתערוכות החדשנות Animal Health Investment Europe 2020 ו-Aquaculture Innovation Europe 2019. בנוסף, זכתה במקום השני בתחרות "חברת ה-Agtech הישראלית הטובה ביותר" (AgriVest, 2018).
AquiNovo מובלת על ידי צוות מקצועי בעל ניסיון רב, הכולל את המייסד והמנכ"ל ד"ר ניסים חן, מומחה למסחור טכנולוגי ופיתוח עסקי בינלאומי בביוטק ובאגטק; פרדי שביב, סמנכ"ל ייצור וחבר דירקטוריון, מנכ"ל לשעבר של חברת כימאגיס ואגיס תעשיות, עם רקורד מוכח של שנים רבות בניהול, ייצור ותכנון אסטרטגי בתעשיות התרופות והכימיקלים; וד"ר לימור זיו, סמנכ"לית מו"פ, מדענית מומחית באנדוקרינולוגיה ונוירוביולוגיה של דגים, בעלת רקורד מדעי נרחב וניסיון בניהול מו"פ בתחום.
הצורך
הקלישאה הישנה, לפיה "יש עוד הרבה דגים בים", כבר לא כל כך נכונה בעצם, בימינו.
הצריכה ההולכת וגוברת של דגים בעשורים האחרונים הובילה למגמה עולמית של דיג יתר ודלדול המשאבים הימיים, בשל הצורך האנושי הבלתי פוסק למקורות חלבון.
על פי הערכות ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, עד 2050, תגיע האוכלוסייה העולמית ל-10 מיליארד בני אדם ובהתאם תגדל צריכת המזון ב-12% בהשוואה לשנת 2000.
המשמעות הנלווית לגידול האוכלוסייה, במדינות מתפתחות בפרט, כוללת תהליך מואץ של עיור (אורבניזציה), צמיחה של מעמד הביניים - ובהתאם, התגברות המגמות של אורח חיים ותזונה טובים יותר. התוצאה של תהליכים אלו היא הגברת הביקוש למזון בריא ובאופן ישיר הגדלת הביקוש לדגים.
צריכת דגים הפכה לחלק משמעותי בהתמודדות עם משבר המזון העולמי: בעולם בו משאבי הקרקע והמים הולכים ופוחתים, דגים מספקים מזון בריא ונגיש, הדורש פחות משאבים מגידול של כל בעל חיים אחר. דגים משמשים כיום כמקור היחיד של החלבון מן החי עבור יותר ממיליארד בני אדם ברחבי העולם, ומספקים 20% מכלל החלבון הנצרך עבור 3 מיליארד נוספים.
למעשה, צריכת הדגים עלתה באופן משמעותי בעשורים האחרונים ועומדת, נכון לשנת 2020, על מעל 20 ק"ג לנפש.
הפתרון
הצריכה והביקוש הגוברים לדגים, לצד מגמות דיג-היתר (overfishing) העולמי והדלדול במשאבים הימיים - הביאו לצמיחה אדירה בהיקף תעשיית החקלאות הימית (כלומר, גידול דגים בחוות).
כפי שניתן לראות בגרף המצורף, היקף הדיג המסורתי של דגים מהים נותר קבוע במשך 30 השנים האחרונות, בעוד תעשיית החקלאות הימית ממשיכה לגדול, ומספקת כעת כ -50% מכלל הדגים הנצרכים בעולם.
הצמיחה האדירה של תעשיית החקלאות הימית אכן תורמת באופן משמעותי להתמודדות עם משבר המזון העולמי אך במקביל מתעצם האתגר הקריטי של התעשייה – כיצד להגדיל, באופן בר קיימא, את יבול הדגים על מנת לענות לביקוש ההולך וגדל.
הפיתוח של AquiNovo יאפשר לחקלאים להגדיל את יבול הדגים תוך שימוש בפחות משאבים.
טכנולוגיה
הטכנולוגיה של AquiNovo מבוססת על תוספי מזון חדשניים, שאינם מבוססים על הנדסה גנטית (GMO) או הורמונים, המתוכננים לשפר את יכולת הגדילה של הדגים ויעילות ניצול המזון.
הפתרון הייחודי שהחברה מפתחת מבוסס על פפטידים סינטטים קצרים, ביו-אקטיביים ומתכלים, המתחרים בפפטידים הקיימים במעי הדג וכך מאפשרים ספיגה גבוהה יותר של חומרים מזינים במעי הדג.
הטכנולוגיה תאפשר, בעצם, להמיר את כמות מזון הניתנת לדגים ליותר ביו-מסה (משקל הדג), וכך מאפשרת להגדיל את סך יבול הדגים בבריכה, תוך הפחתת יחס המרת ההזנה (FCR). יתרון נוסף של הטכנולוגיה הוא פיזור משופר של משקל הדגים – עליה בכמות הדגים גדולים וירידה בכמות הדגים הקטנים. פיזור זה מאפשר למגדלים לחסוך בתשומות ולהקטין סיכונים על ידי ביצוע מספר סבבים של קציר כך שיוכלו למכור מיידית את כל הדגים שכבר הגיעו למשקל שיווק. תוצאות ראשוניות הראו גם שניתן להפיק מהדגים נתחי "פילה" (fillet rate) גדולים יותר.
תוספי המזון של AquiNovo הינם פפטידים בצורת אבקה אשר תימכר ליצרניות מזון לדגים, שיוסיפו אותה לשאר מרכיבי המזון בתהליך הייצור. פפטידים אלה מופקים באמצעות שיפור חדשני של השיטה הנפוצה ביותר לייצור פפטידים, המכונה solid phase synthesis. שיפור זה, שנרשם כבקשת פטנט, פותח באוניברסיטה העברית וניתן לחברה במסגרת רישיון לפיתוח ומסחור. פיתוח התהליך נמצא כעת בשלבי גימלון (התאמה לייצור של כמויות הולכות וגדלות – scale up ) על מנת לאפשר בעתיד ייצור מהיר וזול יותר של פפטידים וכתוצאה מכך גם תקטן "טביעת רגל פחמנית" הנובעת מייצורו.
המוצר בשלב המתקדם ביותר אותו מפתחת כעת AquiNovo נועד לדגי אמנון, הדג השני הנפוץ ביותר הנצרך על ידי בני אדם, והחברה מתכננת להשיק אותו בתחילת 2023. מוצרים נוספים נמצאים בשלבי מחקר ופיתוח, עבור זנים ימיים אחרים, נמצאים בשלבי מחקר ופיתוח.
טכנולוגית החברה הוכחה בהצלחה בדגי אמנון, במחקרים בהיקף בינוני (מאות דגים לניסוי) ובהיקפים גדולים (אלפי דגים לניסוי), שנערכו בשנים האחרונות בישראל ובאסיה, כחלק מתוכנית הפיתוח של המוצר הראשון של החברה. ניסויים אלה הוכיחו את יכולת הטכנולוגיה בהעלאת המשקל הסופי של הדגים ויעילות ניצולת המזון (נמדד על ידי FCR, יחס המרת הזנה: כמות הק"ג של המזון הנדרש להפקת ק"ג דג) תוך שמירה על בריאות הדגים וללא הצטברות של תוסף המזון בדגים ובמים. יתירה מזאת, ניסויים אלו הוכיחו שיפור בהתפלגות הגודל של אוכלוסית הדגים כך שמספר הדגים הגדולים עלה בעוד מספר הדגים הקטנים ירד. פיזור זה יאפשר למגדלים ביצוע מספר סבבים של קציר כך שיוכלו למכור מיידית את כל הדגים שכבר הגיעו למשקל שיווק וכך לחסוך בתשומות ולהקטין סיכונים. תוצאות ראשוניות הראו גם שניתן להפיק מהדגים נתחי "פילה" (fillet rate) גדולים יותר.
לאחר שכבר הוכיחה את יעילות ובטיחות המוצר שפיתחה, החברה ממפה כעת את הדרישות הרגולטוריות במדינות השונות ומבצעת ניתוח פערים בינן לבין הידע הקיים. התיקים יעברו בהמשך התאמות נוספות בטריטוריות ספציפיות, בהתאם לנתוני המיפוי.
השפעות חברתיות, סביבתיות ואקלימיות חיוביות
מעבר להזדמנות העסקית הגלומה בה, לטכנולוגיה של AquiNovo תרומה חיובית משמעותית להיבט הקיימות (sustainability), והשפעה סביבתית וחברתית חיובית ברורה.
הפיתוח מאפשר לחקלאים לייצר יותר דגים באותם משאבי קרקע ומים ובפחות מזון. בזכות הגדלת התשואה והחיסכון במשאבים, הטכנולוגיה של AquiNovo מקדמת את השגתם של מספר יעדים לפיתוח בר קיימא מהרשימה שפרסם האו"ם: שמירה על אוכלוסיית הדגים בים (SDG 14), שיפור הביטחון התזונתי והפחתת הרעב והעוני (1-2 SGD) והפחתת "טביעת הרגל הפחמנית" של החווה שמזון הדגים הוא התורם העיקרי לה (SDG 13). בנוסף, שימוש בתהליך היעיל לייצור הפפטידים יתרום ליעד הייצור האחראי (SDG 12).
לסיכום, הטכנולוגיה של AquiNovo תאפשר הפחתה משמעותית בפליטת הפחמן, ובמקביל תקל גם את לחץ הדיג הגדול על משאבי הים, הידלדלות משאבי המים והחיות הימיות - ללא כל השפעה שלילית על בריאות דגי המאכל וללא הצטברות בדגים או בסביבה.
|
בעל ניסיון של מעל 20 שנה במסחור טכנולוגי ופיתוח עסקי בינלאומי במגוון שווקים וענפים בתחומי הביוטק והאגטק.
|
|
בעל מעל 38 שנות ניסיון מוכח בתכנון, ייצור ותפעול אסטרטגי בתעשיות התרופות והכימיה.
|
|
מדענית מומחית באנדוקרינולוגיה ונוירוביולוגיה של דגים, בעלת רקורד מדעי נרחב וניסיון רב בניהול R&D.
|